Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Självmordstankar är associerade med sömnbrist

SEYLE-(Saving and Empowering Young Lives in Europe)projektet innehåller 12,395 ungdomar som rekryterats från 179 slumpvis valda skolor i Österrike, Estland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Israel, Italien, Romänien, Slovenien och Spanien. Sverige fungerar som koordinationscentra.

11,788 elever fick fylla i tre olika formulär för att utröna huruvida sömnproblem var associerade till psykologisk stress.

Resultat: Medelvärdet för rapporterade sömntimmar en dag i veckan var 7,7 med moderata skillnader mellan länder (r = 0.06; P < .001). Ett minskat antal sömntimmar var vanligare hos flickor (b = 0.10 kontrollerat för ålder) och äldre elever (b = 0.10 kontrollerat för kön). Minskat antal sömntimmar var också associerat med förhöjda poäng på SDQ vad gäller känslomässiga problem (b = 0.13) och föräldrarelaterade problem (b = 0.06), initiativsvårigheter (b = 0.07), totalt SDQ poäng (b = 0.07), ångest (Z-SAS poäng, b = 10), och självmordstankar (PSS, b = 0.16). I en multivariabel modell där man inkluderar alla signifikanta variabler var högre ålder, känslomässiga och föräldrarelaterade problem och självmordstankar de variabler som var starkast associerade med minskat antal sömntimmar, kvinnligt kön och initiativsvårigheter mätt med SDQ och ångest visade endast moderat effekt (b = 0.03–0.04).

Det studien inte visar är om det är sömnproblemen som orsakar t ex självmordstankarna eller om det är självmordstankarna som orsakar sömnproblemen. Det sannolika är dock att det är båda delarna. Att förhöra sig om ungdomens sömnvanor är en viktig del i det terapeutiska arbetet. Sömnsvårigheter ska alltid behandlas.

Kontakter

Victor Lundmark

Victor Lundmark

Presskontakt Presskontakt 073-5303149
Hanna Strindlund

Hanna Strindlund

Presskontakt Kommunikationschef 076-889 41 25