Pressmeddelande -
1000 pojkar och män tar sina liv varje år
Män står för 70 procent av alla självmord. I dag vet vi varför och kunskapen kan rädda liv. Den folkbildande kampanjen Stör döden lanseras nu av organisationerna Suicide Zero, Mind och Spes för att sätta fokus på vad vi alla kan bidra med för att förebygga självmord.
I en undersökning som Novus tagit fram för organisationerna Suicide Zero, Mind och SPES, visar det sig att en av fyra har befunnit sig i en situation där det varit befogat att bli tillfrågad om självmordstankar, men bara drygt en av tio har fått frågan. I undersökningen framgår även att få känner till vilka risksituationer och riskbeteenden som kan vara förhöjd risk för självmord.
— De flesta tror att psykisk sjukdom, mobbning och sexuella övergrepp kan vara förknippat med förhöjd självmordsrisk, vilket det är. Men att utåtagerande beteende, livsförändringar som att flytta hemifrån, skilsmässa, pensionering, eller det faktum att en person som mått dåligt en längre tid plötsligt verkar må mycket bättre kan vara förknippat med förhöjd självmordsrisk är det få som vet, Pirjo Stråte, ordförande för Spes i Stockholm.
Mansrollen handlar mycket om att härbärgera känslor och om att ensam är stark. Forskning visar att män generellt är mer aggressiva, risktagande, impulsiva och missbrukar mer. Män har svårare att tackla förluster, exempelvis av ekonomisk eller statusrelaterad karaktär. Män söker generellt hjälp först när det gått lång tid, eller inte alls. Detta bidrar till att pojkar och män står för över 1000 självmord per år.
— Dessvärre tränas vi inte i att sätta ord på hur vi mår och många pratar om att de har en fysisk åkomma fast det är en psykisk. Nedstämdhet hos män uttrycks i många fall i form av exempelvis ilska eller utåtagerande beteende, säger Karin Schulz, generalsekreterare för Mind.
Suicide Zero, Mind och Spes lanserar nu kampanjen Stör döden som uppmärksammar att över 1000 pojkar och män tar sina liv i Sverige varje år. Självmord är ett av Sveriges största samhällsproblem. Samtidigt är det ett av de problem vi talar minst om. Tystnaden beror i stor utsträckning på okunskap, myter och om rädsla.
— Fler måste läsa på om depression, psykisk ohälsa och hur vi kan stötta. Vi får inte bli rädda för att närma oss någon som har det tufft och vi måste öva oss på att sätta ord på hur det känns att vara nedstämd. Och samtidigt måste vi lyssna på hur våra grannar, kollegor och familjemedlemmar mår, speciellt när någon går igenom en större livshändelse. Då kan vi gemensamt göra något åt den alarmerande psykiska ohälsan. Och vi kan även minska självmorden radikalt, säger Alfred Skogberg.
Du kan bidra till att minska självmorden bland män om du:
- Förstår vilka livshändelser som höjer självmordsrisken: som separation, jobbförlust, ekonomiska svårigheter, pension eller förlust av närstående.
- Förstår vilka riskbeteenden du bör reagera på: som utåtagerande beteende eller plötsligt prat om självmord eller om döden.
- Vågar lägga dig i och berätta om din oro för personen.
- Pratar om när du själv går igenom en tuff period i livet, försöker uttrycka känslor och behov samt själv vågar söka stöd.
Stör döden är ett initiativ av Suicide Zero, Mind och SPES, med stöd från Stockholms Läns Landsting och Nationellt Centrum för Suicidforskning och prevention (NASP).
För mer information, vänligen besök www.stördöden.se
Se filmen Stör döden här: https://www.youtube.com/watch?v=H6yMOY5PDZM
Pressbilder:
Foto: Björn Terring
Pressinformation och intervjuförfrågningar:
Caroline Meyer Lagersparre, kommunikationsansvarig Suicide Zero
0730-70 25 00
Ämnen
Kategorier
Suicide Zero är en ideell organisation med 90-konto som arbetar för att radikalt minska självmorden. Suicide Zero behövs för att påverka politiker, journalister och allmänheten och visa på hur självmorden kan minska. Några av Sveriges främsta suicidforskare stödjer Suicide Zeros arbete. Totalt tog 1478 människor sina liv i Sverige under 2016.