Pressmeddelande -
Elin Sandow vinner Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2019
”Elin Sandow har i en artikelserie i Upsala Nya Tidning mångsidigt, varsamt och klargörande beskrivit samhällsproblemet självmord och hur det kan förebyggas. Reportageserien kan bidra till att minska stigmat kring självmord, i synnerhet den skam, tystnad och rädsla som alltför ofta är förknippad med självmord och självmordshandlingar. Genom att peka på ny kunskap och lyfta erfarenheter från människor som drabbats när samhället och vården brister leder Elin Sandow läsaren till den uppfodrande men ändå hoppingivande insikten att det finns mycket vi som samhälle och privatpersoner måste göra för att en förändring ska bli möjlig.”
Så lyder juryns motivering till årets vinnare som får prissumman på 10 000 kronor.
– Det känns enormt fint, roligt och hedersamt att få det här priset! På redaktionen pratade vi om det skeva i att nyhetsrapporteringen inte alls speglar det faktum att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män under 45 år, och den näst vanligaste bland kvinnor under 45. Det ville vi göra något åt. Att lyfta ämnet kan förhoppningsvis bryta tabun och göra att fler som mår dåligt vågar prata om sina tankar. Jag vill skicka ett extra stort tack till Eva Osterman-Lind som så öppenhjärtigt berättade om den stora sorgen efter sonen Manfred som tog sitt liv när han var 18. Hon var ett klokt bollplank i artikelserien, särskilt vad gäller frågan om pojkar som håller tyst om att de mår dåligt, säger Elin Sandow.
Självmorden bland unga och kvinnor ökar med nära en procent varje år i Sverige och risken finns för ännu högre självmordstal i samband med Coronapandemin. Journalister har en mycket viktig uppgift att rapportera om självmord men på grund av bland annat den åttonde pressetiska regeln som säger ’att man ska iaktta stor försiktighet vid publicering av självmord’ så berättas det fortfarande för lite.
– Mediers rapportering om självmord har stor betydelse. Dålig och sensationsinriktad rapportering kan öka förekomsten av självmord samtidigt som en balanserad rapportering kan verka förebyggande och driva samhällsutvecklingen i rätt riktning. Elin Sandows och Sissela Bremmers arbete är två utmärkta exempel på hur en sådan rapportering kan se ut, reportage som skapar närhet och förståelse istället för distans och som ger näring till viktiga samtal och beslut; hemma, på jobbet och i politiken, säger Rickard Bracken, generalsekreterare SuicideZero.
Hedersomnämnande
Juryn ger även ett hedersomnämnande till Sissela Bremmer som driver Instagramkontot ”Nu snackar vi”. Juryns motivering lyder:
”Sissela BremmersInstagramkonto ”Nu snackar vi” berör frågor om ångest, depression, suicid- och suicidtankar och vad man kan göra som anhörig när en närstående mår dåligt. Språket är lätt, ämnena berör och många olika perspektiv får ta plats. Att följa konversationen på Sissela Bremmersinstagramkonto ger läsaren hopp, ny kunskap och respekt för den enskilde personens självklara rätt att acceptera sig själv och de känslor man bär inom sig. Förutom ett gediget rapporterande som når tusentals människor så arbetar Sissela Bremmers frekvent med att tipsa och upplysa journalister om hur man bör rapportera och skriva om självmord. – Jag är så rörd av denna omnämning och den fina motiveringen! Jag vill öka kunskapen både hos de som mår dåligt och de som är anhöriga samt upprätthålla en slags rättvisa för de som gått bort i suicid som min älskade pappa. Suicid och psykisk ohälsa berör oss alla, men i ett allt för individualistiskt samhälle läggs mycket ansvar på den som inte mår bra, vilket är helt orimligt när du är suicidal, säger Sissela Bremmers.
I juryn:
Rickard Bracken, generalsekreterare SuicideZero
Karin Schulz, generalsekreterare Mind
Hanna Kihlander, kommunikatör och pressansvarig Mind
GergöHadlaczky, suicidforskare och verksamhetschef NASP
Beatrice Johansson, informatör NASP
Michael Westerlund, forskare vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet
Inger Händestam – förbundsordförande SPES
Om Elin Sandow:
Elin bor i Uppsala med man och tre barn, men växte upp i Umeå. Hon har jobbat på UNT sedan 2002 och har genom åren haft en rad olika reportertjänster. Sedan närmare tio år tillbaka är hon allmänreporter på nyhetsredaktionen.
Om Sissela Bremmers
Sissela som bor i Göteborg med sin pojkvän och katten Sigge, kommer ursprungligen från Göteborg men har även bott i Varberg med sin familj. Hon arbetar som innesäljare på ett IT-företag samt extra jobbar som ungdomscoach hos Maskrosbarn. Sissela har varit aktiv volontär för SuicideZero i fem år och samtalsledare inom SPES i två år. Hennes driv inom suicidprevention och psykisk ohälsa har att göra hennes egna upplevelse av att må psykiskt dåligt samt att hon förlorade sin pappa i suicid 2012.
Pressbilder:
Foto: SuicideZero
Kontakt:
Caroline Meyer Lagersparre, kommunikatör och pressansvarig SuicideZerocaroline@suicidezero.se0730-70 25 00
Ämnen
SuicideZero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden. Varje år tar ungefär 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv.
Det finns mycket tabu, okunskap, rädsla och stigma kring självmord och psykisk ohälsa. SuicideZero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap. Genom att synliggöra självmord och jobba förebyggande kan vi bryta tabun och rädda liv. Självmord upphör inte för att vi blundar och tiger. Läs mer: suicidezero.se