Pressmeddelande -
Malou efter tio och Måns Mosesson är årets Våga berätta-pristagare
Sedan 2015 har organisationen Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under det föregående året stått för den bästa journalistiken på temat självmord. 2022 heter pristagarna Malou efter tio och Måns Mosesson.
Våga berätta-priset (tidigare Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord) delas ut i två kategorier. En huvudkategori som vanligtvis uppmärksammar en mer traditionellt arbetande journalist eller redaktion och en hederskategori som brukar belysa mer feature-inriktat material (en bok, ett Instagram-konto, en utställning).
Malou efter tio är årets pristagare i huvudkategorin och får, utöver äran, 10 000 kronor. TV4s populära program blir även historiskt då man i och med årets utmärkelse blir först med att vinna Våga berätta-priset två gånger.
I sin motivering skriver juryn:
”Malou efter tio har med djup och insikt skildrat en av våra stora samhällsutmaningar. Varje år dör ungefär 1 500 människor i självmord. Genom att varsamt spegla olika erfarenheter skapas förståelse och engagemang. Malou efter tio låter människorna komma till tals. Här skildras polisens och specialistsjuksköterskans livsviktiga arbete, vad som kan få en ung fotbollstalang att i depressionens mörker se döden som en utväg och hur medmänniskors stöd mitt i krisen kan vara en väg till nya livsmål och en önskan att leva. Trots det svåra ämnet bidrar Malou efter tio till att skänka tittarna hopp och insikten att självmorden i samhället är möjliga att förebygga.”
Måns Mosesson är till vardags journalist på Dagens Nyheter men vinner Våga berätta-prisets hedersutmärkelse för sin bok Tim: Biografin om Avicii.
Så här motiverar juryn hans utmärkelse:
”Författaren och journalisten Måns Mosesson skildrar i biografin 'Tim: Biografin om Avicii' en ung mans strävan att ta sig fram i en gränslös musikvärld. Genom intervjuer, sms, mejlkonversationer och noggrann research tecknar Måns Mosesson en berättelse om glädjen att skapa och en ung mans starka drivkraft och längtan efter erkännande och framgång. Det är samtidigt en berättelse om ångest och lidande speglat genom prestationssamhällets, musikbranschens och framgångens mörka baksidor. Som läsare vill man stoppa utvecklingen och stödja föräldrarnas kamp för Tim att kliva av det rusande tåget. Mosessons skildring är som ett slag i magen och en uppmaning till oss alla att ta frågor om psykisk ohälsa på allvar liksom att hjälpas åt att värna utrymmet till återhämtning och vara oss själva trogna.”
I juryn sitter Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide Zero, Hanna Kihlander, kommunikatör och pressansvarig Mind, Michael Westerlund, forskare Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet, Åsa Sohlgren, redaktör SPES samt Beatrice Johansson, kommunikatör NASP.
Tidigare pristagare:
2015: P4 Blekinge och Erik Hultgren
2016: TV4 Nyhetsmorgon och Ulrika Jannert Kallenberg
2017: Niklas Ekdal, Pia Minati och Joanna Björkqvist
2018: Svenska Dagbladet, Christian Dahlström, P4 Värmland och 30 liv i veckan
2019: Malou efter tio, Peter Ferm, Peter Herkel och Andreas Häggström
2020: Elin Sandow och Sissela Bremmers
2021: Nya Wermlands-Tidningen och Frida Boisen
Här kan du lära dig mer om att arbeta journalistiskt med självmordsfrågan.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.