Pressmeddelande -
NWT och Frida Boisen vinner Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord
Nya Wermlands-Tidningen tar idag emot Suicide Zeros årliga pris ”Bästa rapportering om självmord” för en artikelserie om samhällsproblemet självmord och människorna bakom. Syftet med priset, som delas ut för sjunde året, är att fler ska lyfta frågan och rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt. Ett hederspris går till Frida Boisen för boken ”Berätta aldrig det här”.
Varje år tar 1500 människor i Sverige sina liv och nästan halva befolkningen har känt någon som begått självmord.
– Medias rapportering om självmord är inte närheten av hur stort samhällsproblemet är. Årets pristagare visar att det går att skriva både engagerande och ansvarsfullt om frågan. Vi hoppas att pristagarna ska inspirera andra att vilja och våga rapportera om självmord i den utsträckning som problemet förtjänar, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
Ansvarsfull rapportering om självmord kan bidra till att öka kunskapen hos allmänheten och till att människor som är suicidbenägna söker hjälp. Ansvars- och taktlös rapportering kan å andra sidan få motsatt effekt och leda till imitation av självmordsbeteenden och att stigmatiseringen kring ämnet stärks ytterligare.
– Kunskapen har ökat i journalistkåren, men många känner sig fortfarande så osäkra på hur de kan rapportera om självmord att de i stället avstår helt. Det är oerhört synd eftersom tystnad bidrar till att befästa tabu, stigma och okunskap. När medier inte rapporterar händer det inte heller lika mycket politiskt, säger Rickard Bracken.
För att få fler att lyfta frågan instiftade Suicide Zero 2014 ett pris för ”Bästa rapportering om självmord”, ett pris som i år tilldelas Nya Wermlands-Tidningen. Ett hederspris går till Frida Boisen för boken ”Berätta aldrig det här”.
Juryns motivering
Pris bästa rapportering - Nya Wermlands-Tidningen:
”NWT har i text och bild skildrat samhällsproblemet självmord och människorna bakom. Artikelserien lyfter fram kunskap från människor med egna erfarenheter av självmord och intervjuar beslutsfattare och forskare. Intervjuerna visar smärtsamt på konsekvenserna när samhället brister, på vad man kan göra för att förebygga och främja, men också på det mod, engagemang och den styrka som enskilda människor besitter när de tvingas hantera de fruktansvärda konsekvenserna som varje självmord innebär. Trots ämnet bidrar artikelserien också till att förmedla ljus och framtidshopp. Artikelserien är genomförd av reportrarna Anna Sims, Gunilla Rung Klint, Lily Rung Klint, Marie Blomgren och Carl Edlom och är känsligt bildsatt av Lisa Olaison, Tommy Andersson och Helena Karlsson.”
Hederspris – Frida Boisen:
”Journalisten och författaren Frida Boisen har skrivit boken ´Berätta aldrig det här´ som skildrar skulden, skammen och tystnaden som alltför ofta är förknippat med självmord. Läsaren får vara med från insidan och följa barnets och författarens kamp i sin självklara rätt att få vara sig själv och berätta om det som behöver berättas. Det är nära, starkt och modigt. Skildringarna och familjens historia speglar också samtiden, vilket bidrar till att skapa förståelse för det som sker. Det är en omskakande berättelse som berör. Den tvingar läsaren att stanna upp inför de grymma utmaningar som det ofta innebär att växa upp i en dysfunktionell familj, präglat av ett samhälle som alltför länge har formats i en tystnadskultur. Den ger en hoppfull uppmaning till oss alla att vi behöver prata om självmord och psykisk ohälsa”
I juryn:
Rickard Bracken, generalsekreterare, Suicide Zero,
Michael Westerlund, forskare, Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet
Hanna Kihlander, kommunikatör och pressansvarig, Mind,
Åsa Sohlgren, redaktör, SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd
Beatrice Johansson, informatör, NASP, Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention.
- Intervju med Helena Ingman, nyhetschef på NWT
- NWT:s artikelserie om självmord hittar du här
- Här kan du läsa en intervju från förra året med Frida Boisen
Råd om självmordsrapportering till journalister
Ansvarsfull rapportering om självmord kan öka medvetenheten och kunskapen hos allmänheten och bidra till att personer i psykisk kris söker hjälp. Det är därför viktigt att alltid uppge information om var hjälp finns att få.
Samtidigt som rapporteringen om självmord kan ha en positiv inverkan finns även risker. Ansvarslös rapportering kan bland annat leda till imitation av självmordsbeteenden. Därför är det viktigt att undvika identifikation mellan den som tagit sitt liv och mottagaren samt att själva metoden eller platsen inte nämns.
• Suicide Zeros råd om självmordsrapportering för journalister
• WHO har tagit fram ett stödmaterial för att förebygga självmord - för professionella inom media. Läs det här: WHO:s stödmaterial för professionella inom media
Om priset ”Bästa rapportering om självmord”
• ”Bästa rapportering av självmord” instiftades av organisationen Suicide Zero 2014.
• Syftet är att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt.
• Prissumman till vinnaren är 10 000 kronor.
• 2020-års vinnare är Nya Wermlands-Tidningen. Ett hederspris går till Frida Boisen för boken ”Berätta aldrig det här”.
• Tidigare har priset bland andra gått till Elin Sandow på Upsala Nya Tidning, Malou efter tio och Matilda Shayn.
Ämnen
Kategorier
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.