Gå direkt till innehåll
Ny rapport: Kommuner åtgärdar inte risker för självmord i den fysiska miljön

Pressmeddelande -

Ny rapport: Kommuner åtgärdar inte risker för självmord i den fysiska miljön

Endast ett fåtal kommuner i Sverige analyserar och åtgärdar risker för självmord i den offentliga fysiska miljön, en insats med starkt vetenskapligt stöd när det handlar om att förebygga suicid. Det visar en ny undersökning från organisationen Suicide Zero.

- Varje år tar nära 1500 människor i Sverige sina liv och kommuners insatser är betydelsefulla för att få ner den siffran. Begränsning av medel och metoder är en av de åtgärder som har starkast vetenskapligt stöd när det handlar om att förebygga självmord, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

Färre platser där erfarenhet eller forskning visar att risken för självmord är hög innebär att antalet självmord kan minska. Att kartlägga och vid behov göra förändringar vid platser där självmord är vanligt är därför en viktig insats. Det är också viktigt att göra en analys i samband med att nya miljöer planeras och skapas.

För att få kunskap om vilka insatser som genomförs idag har Suicide Zero skickat ut en enkät till landets kommuner med frågor som täcker områden som har vetenskapligt stöd eller som utgör en viktig förutsättning för ett effektivt suicidpreventivt arbete.

Resultaten visar att endast ett fåtal kommuner analyserar risker för suicid i offentliga miljöer. Detta gäller både befintliga byggnader och anläggningar och vid byggandet av nya miljöer. Trots att många svarat att de inte vet så pekar resultaten tydligt på att kommunerna behöver förbättra sitt arbete inom detta område. I kommentarerna uppger flera kommuner att de är på gång med att utveckla ett arbete med att analysera olika offentliga miljöer.

- Vår enkät visar att det finns områden som i stort sett alla kommuner i Sverige måste ta tag i, som att åtgärda risker i den fysiska miljön. Om fler kommuner utvecklar sitt arbete kan liv räddas, och alla insatser är inte resurskrävande. Det finns gott om goda exempel att inspireras av, säger Rickard Bracken.

Här hittar du hela undersökningen

Här kan du ta del av enskilda kommuners svar per fråga

Kommunernas svar sorterat på län

På suicidezero/kommun finns tips, stöd, fakta och goda exempel från kommuner

Om Suicide Zeros kommunbarometer 2022
Resultaten baseras på en enkät som skickades ut hösten 2021 till landets 290 kommuner och som besvarades av 181 kommuner. Frågorna utgick från en sammanställning av suicidpreventiva insatser som har starkt stöd i forskningen eller som utgör en viktig förutsättning för ett effektivt arbete. Det är första gången Suicide Zero genomför undersökningen.

Fakta om självmord
Varje år tar nära 1 500 personer i Sverige sina liv. Det är sju gånger fler än antalet döda i trafiken och självmord är den främsta dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år. Utöver detta gör minst 15 000 personer självmordsförsök varje år. Nästan halva befolkningen känner någon som tagit sitt liv, och lika många har kommit i kontakt med någon som försökt. En nollvision mot självmord antogs av riksdagen 2008.

Kontakt

Vill du veta mer om undersökningen och/eller Suicide Zeros arbete, kontakta gärna kommunikationschef Fredrika Fredmark, fredrika.fredmark@suicidezero.se, 076–889 41 25. Vi kan också hjälpa till att komma i kontakt med experter och ta fram exempel.

Ämnen

Kategorier


Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.

Kontakter

Victor Lundmark

Victor Lundmark

Presskontakt Presskontakt 073-5303149
Hanna Strindlund

Hanna Strindlund

Presskontakt Kommunikationschef 076-889 41 25