Gå direkt till innehåll
 Idag den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen, instiftat av Världshälsoorganisationen, (WHO).
Idag den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen, instiftat av Världshälsoorganisationen, (WHO).

Pressmeddelande -

Suicide Zero: Ofta slumpen som avgör om anhöriga får stöd efter ett självmord

Förra året tog 1505 människor i Sverige sina liv, och förändrade många andras i grunden. Nästan varannan har känt någon som tagit sitt liv och fler än var tionde har upplevt ett självmord inom familjen. Det visar en ny undersökning från Suicide Zero. Trots att det är ett stort trauma att förlora en anhörig i självmord är det ofta slumpen som avgör om man som efterlevande får stöd eller inte.

Idag är det den internationella suicidpreventiva dagen, instiftat av Världshälsoorganisationen (WHO) för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Runt om i landet anordnas seminarier och ljusmanifestationer till minne av alla som dött i självmord. Dagen är också till för att uppmärksamma de många människor som varje år får beskedet att någon de känner tagit sitt liv.

— Förra året tog 1505 människor i Sverige sina liv. Bakom siffrorna i statistiken finns jobbarkompisar, bästa vänner, älskade partners och familj. Varje självmord påverkar ett stort antal människor - nästan varannan av oss har känt någon som har tagit sitt liv, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för organisationen Suicide Zero.

Enligt en undersökning som Suicide Zero har genomfört uppger nära häften av befolkningen att de personligen har känt någon som begått självmord. Fler än var tionde har upplevt ett självmord inom familjen.

— Det är ett stort trauma att förlora en närstående i självmord och det finns risk att själv utveckla psykisk ohälsa och få självmordstankar. Trots det är det fortfarande ofta slumpen, eller var du bor, som avgör om du som efterlevande får stöd eller inte. Ett utvecklat efterlevandestöd är en viktig del i det suicidpreventiva arbetet och något vi vill lyfta extra mycket idag, säger Rickard Bracken.

I hälso- och sjukvårdslagen finns ett särskilt ansvar för att stödja barn som förlorat en närstående i självmord, men det saknas liknande skrivningar för vuxna. Bara omkring en tredjedel av Sveriges kommuner uppgav i en enkät från Folkhälsomyndigheten år 2019 att de har någon form av rutin för akut krisomhändertagande av efterlevande till suicid. Hur stödet ser ut varierar. På de flesta håll i landet saknas ett organiserat samarbete som gör det möjligt att tidigt erbjuda ett psykosocialt stöd till de som mist någon i självmord.

— I bästa fall bor man i en kommun som har ett upparbetat krisstöd för efterlevande i någon form. På vissa orter har SPES och kyrkan stödverksamhet, på andra håll saknas även det. Om man haft kontakt med en psykiatrisk vårdenhet kanske efterlevandestöd erbjuds, men det är inte säkert. Ofta är det upp till den efterlevande familjen att själva söka efter den hjälp, information och stöd som finns, vilket givetvis är helt oacceptabelt, säger Rickard Bracken.

Ett bra stöd till efterlevande - som förebygger risk för psykisk ohälsa och självmord hos den drabbade - kräver ett organiserat samarbete mellan kommun, region, polis och ideella organisationer. Det behövs också mer kunskap om hur akuta krisstöd för efterlevande ska utformas och ett klargörande om var ansvaret ligger.

FAKTA OM SJÄLVMORD I SVERIGE 2021

  • Under 2021 tog 1505 personer sina liv i Sverige. Det är en ökning med 64 personer jämfört med året innan.
  • Cirka 70 procent av alla som tar sitt liv är män. 2021 dog 1058 män i självmord jämfört med 447 kvinnor.
  • Den högsta andelen döda i självmord fanns liksom tidigare år bland män som var 85 år eller äldre.
  • Jämfört med 2020 ökar självmorden för män i åldern 20–39 år, från 317 till 348.
  • De senaste decennierna har självmorden gått ner för många grupper, med undantag för unga i åldern 15–24 år.
    Källa: Socialstyrelsen/Dödsorsaksregistret


Om Suicidpreventiva dagen
Den 10 september varje år samlas människor över hela världen för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Suicidpreventiva dagen har instiftats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. I Stockholm genomför Suicide Zero en stor ljusmanifestation klockan 18, där man tänder 1 505 ljus, ett för varje person som tog sitt liv i Sverige under 2021. Även på många orter runt om i landet anordnas aktiviteter. Läs gärna mer här

Om undersökningen:
Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Suicide Zero våren 2022. Novus har genomfört 2045 intervjuer. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat. På frågan ”Har någon som du personligen känt begått självmord?” svarade 46% ja. På frågan ”Har någon som du personligen känt begått självmord?” svarade 11% ”Ja inom familjen”

Ämnen

Kategorier


Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.

Kontakter

Victor Lundmark

Victor Lundmark

Presskontakt Presskontakt 073-5303149

Relaterat innehåll

Den 10 september är det Suicidpreventiva dagen. Förra året tog 1505 personer i Sverige sitt liv.

Suicidpreventiva dagen 10 september – aktiviteter runt om i landet

Den 10 september samlas människor över hela världen för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Det är också en dag då vi minns nära och kära som har dött i självmord. I Stockholm arrangerar Suicide Zero en stor ljusmanifestation med 1 505 ljus, ett för varje person som tog sitt liv i Sverige 2021. Även på många andra orter anordnas aktiviteter - här kan ni se vad som händer lokalt h

Ökat antal självmord under 2021 visar ny statistik.

Ökat antal självmord under 2021

Under 2021 tog 1505 personer sina liv i Sverige. Det är en ökning med 64 personer jämfört med året innan. Jämfört med 2020 ökar självmorden för män i åldern 20–39 år, från 317 till 348. De senaste decennierna har självmorden gått ner för många grupper, med undantag för unga i åldern 15–24 år där det har skett en viss ökning sedan mitten av 90-talet.

Ny rapport: Kommuner saknar insatser för att förebygga självmord

Ny rapport: Kommuner saknar insatser för att förebygga självmord

Kommunerna har en central roll i arbetet med att få ner antalet självmord. Ändå saknar en stor majoritet av landets kommuner viktiga och kunskapsunderbyggda insatser för att förebygga självmord. Det visar en ny undersökning från organisationen Suicide Zero.

Ny rapport om män och självmord

Ny rapport om män och självmord

70 procent av alla som tar sitt liv i Sverige är män. En ny faktasammanställning från Suicide Zero visar att äldre män över 85 år, och särskilt män på landsbygden, löper allra högst risk att dö i självmord. Män är också extra utsatta på grund av det nuvarande ekonomiska läget. Samtidigt agerar män mer sällan förebyggande jämfört med kvinnor.