Pressmeddelande -
Tävling - Pris för bästa rapportering om självmord 2019
För sjätte året i rad utlyser Suicide Zero ett pris på 10 000 kr för bästa rapporteringen om självmord. Syftet med priset är att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt. I fjol vann Malou efter tio för en temavecka om män och självmord. Nu vill vi få in bidrag från dem som rapporterat om självmord under 2019.
Varje år tar cirka 1 500 personer sina liv i Sverige, det är sex gånger fler än som dör i trafiken. Det innebär att tiotusentals får beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Självmorden innebär enorma konsekvenser och är ett växande samhällsproblem som behöver uppmärksammas i den utsträckning problemet förtjänas. Därför utlyser Suicide Zero för sjätte året ’Pris för bästa rapportering om självmord’ för att belysa de viktiga och goda insatserna som görs.
– Myter, okunskap, rädsla och tabu bidrar till att det inte rapporteras tillräckligt om självmord, framförallt inte på djupet. Med detta pris hoppas vi att fler journalister ska ta sitt ansvar och bidra till att lyfta ett av våra största samhällsproblem. För då kan även frågan lyftas på den politiska agendan, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
Genom ansvarsfull rapportering om självmord kan medvetenheten och kunskapen höjas hos allmänheten samt bidra till att personer som är suicidbenägna söker hjälp. Det är därför viktigt att alltid uppge information om var hjälp finns att få.
– Samtidigt som rapporteringen om självmord kan ha en positiv inverkan, så får vi inte glömma riskerna. Ansvarslös rapportering kan bland annat leda till imitation av självmordsbeteenden så det är ytterst viktigt att man undviker identifikation mellan den som tagit sitt liv och mottagaren samt att själva metoden eller platsen inte nämns, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
WHO har tagit fram ett stödmaterial för att förebygga självmord för professionella inom media. Läs den här: WHO:s stödmaterial för professionella inom media
Förra året gick priset till Malou efter tio för en gedigen rapportering kring män och självmord. Hedersomnämnanden gick till Helsingborgs Dagblad (Peter Ferm) och Sydsvenskan (Peter Herkel) för en artikelserie om hur självmord drabbar samhället med fokus på personer som hantera detta i sina olika yrkesroller, samt Expressen (Andreas Häggström) för sina två artiklar på temat ”Vi som blev kvar”.
Alla journalister, redaktioner, bloggare och podcastare som rapporterat journalistiskt om självmord under 2019 är välkomna att skicka in sina bidrag till rickard.bracken@suicidezero.se. Skicka ditt bidrag senast den 31 mars.
Priset delas ut på den suicidpreventiva dagen den tionde september.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden. Varje år tar ungefär 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. Det finns mycket tabu, okunskap, rädsla och stigma kring självmord och psykisk ohälsa. Suicide Zero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap. Genom att synliggöra självmord och jobba förebyggande kan vi bryta tabun och rädda liv. Självmord upphör inte för att vi blundar och tiger.
Läs mer: suicidezero.se