Gå direkt till innehåll
Ny film från Suicide Zero visar hur anhöriga drabbas av självmord
Ny film från Suicide Zero visar hur anhöriga drabbas av självmord

Pressmeddelande -

Varannan svensk lider av självmord. Suicide Zero visar hur anhöriga drabbas i ny film.

Varje år tar 1500 människor i Sverige sina liv - och förändrar andras för alltid. Symptomen är olika, men faktum är att nästan varannan person på något sätt har påverkats av att någon nära har tagit sitt liv. Det vill den ideella organisationen Suicide Zero uppmärksamma i en ny film.

— Förra året tog 1505 personer i Sverige sina liv. Bakom siffrorna i statistiken finns jobbarkompisar, vänner, partners, barn, föräldrar och syskon. Varje självmord påverkar ett stort antal människor - varannan av oss har haft någon i vår närhet som tagit sitt liv, säger Fredrika Fredmark, kommunikationschef på Suicide Zero.

Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Undersökningar visar att nästan halva befolkningen har känt någon som dött i självmord och fler än var tionde har upplevt ett självmord inom familjen. Detta vill Suicide Zero uppmärksamma med en ny film, med fokus på just efterlevande.

Sorgen och saknaden efter ett självmord är självfallet enorm, och livet påverkas på olika sätt. En del kan inte längre besöka vissa platser, andra kan inte lyssna på vissa saker, äta vissa maträtter, göra vissa sysslor.

— Det finns helt enkelt saker som är så tätt förknippade med personen att livet begränsas. Det blir som ett symptom på något annat. Nästan som en sjukdom, säger Fredrika Fredmark.

Replikerna i filmen är baserade på riktiga citat från bland annat Suicide Zeros volontärer och andra som drabbats av självmord i sin närhet, ackompanjerat av en melankolisk och avskalad version av Lena Philipsons klassiska hit ”Det gör ont”. En låt som i sammanhanget får en helt ny betydelse och ger tyngd till de citat som till en början kan verka syfta på något annat, mindre allvarligt.

— Trots att det är ofantligt många som drabbas av ett självmord är det fortfarande ett tabubelagt ämne att prata om, säger Zu-Yon Han, digitalt ansvarig på Suicide Zero. För de som inte själva har drabbats kan det vara svårt att förstå konsekvenserna. Därför kändes det viktigt att visa efterlevande-perspektivet. En typ av berättande som många kan relatera till, oavsett om man själv är efterlevande eller inte. Vi vill påminna om att varje självmord är ett för mycket och att det påverkar långt fler i samhället.

Bakom filmen ligger Åkestam Holst NoA som genom åren tagit fram flertalet uppmärksammade för Suicide Zero. Däribland ”Stör Döden” och ”Livsviktiga snack” med syfte att hjälpa föräldrar att lära sina barn att sätta ord på sina känslor.

Här kan du se Suicide Zeros film

Arbetsgrupp NoA:
Caroline Andersson, Art Director
Hugo Wallmo, Art Director
Andreas Karlsson, Art Director
Stephanie Moradi, Copywriter
Petter Nylind, Copywriter
Noah Bramme, Copywriter
Joakim Khoury, Creative Director
Frida Norén, Planner
Lisa Voltaire, Projektledare
Linda Bryttmar, Produktionsledare
Petur Mogensen, Producent

Camp David:
Julius Hayes, Regissör
Lolo Uggla, Producent
Kristina Wibom, Exekutiv Producent

Suicide Zero:
Fredrika Fredmark, Kommunikationschef
Zu-Yon Han, Digitalt ansvarig

Ämnen

Kategorier


Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.

Kontakter

Victor Lundmark

Victor Lundmark

Presskontakt Presskontakt 073-5303149
Hanna Strindlund

Hanna Strindlund

Presskontakt Kommunikationschef 076-889 41 25