Pressmeddelande -
233 av landets 290 kommuner saknar handlingsplan för att förebygga självmord
Coronapandemin fortgår med oförminskad kraft och nya rapporter om ökade klyftor i samhället avlöser varandra. De svagaste blir allt mer utsatta. Vi ser att antalet självmordslarm till SOS Alarm och Räddningstjänsten ökat under 2020 och ideella organisationer runt om i landet vittnar om att fler än någonsin kontaktar deras hjälplinjer. Samtidigt saknar 233 av 290 kommuner i landet en övergripande plan för att förebygga självmord.
– Det är helt oacceptabelt att kommuner saknar genomtänkta strategier, fasta budgetar och handlingsplaner för ett effektivt arbete med att förebygga självmord, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.
– Detta visar att kommunen har unika möjligheter att rädda liv - viktigare än vi tidigare förstått. Att förebygga självmord handlar om att arbeta med psykisk hälsa i skolan eller insatser för att bryta social isolering bland äldre. Det kan också handla om utbildning om psykisk ohälsa för att vi alla ska ha bättre kunskap om hur vi kan möta en medmänniska med självmordstankar, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.
Forskningen visar också att effektiv självmordsprevention bygger på en kombination av många olika insatser. I ett kommunperspektiv handlar det om att hela kommunen behöver involveras. Man behöver alltså ha ett suicidpreventivt perspektiv i arbetet med fysisk planering och byggnation, i skolan, äldreomsorgen, socialtjänsten och kultur- och fritidsverksamheter.
Suicide Zero vill därför se att kommuner i Sverige som ännu inte har kommit igång skyndsamt påbörjar följande arbete:
- Politiskt ansvariga fattar beslut om att kommunen tar fram en kommunövergripande handlingsplan för det förebyggande arbetet. Handlingsplanen ska innehålla tidsatta och uppföljningsbara mål och bygga på forskning.
- Den politiska ledningen behöver se till att det finns någon som är ansvarig för helheten och att resurser kopplas till de insatser som ska genomföras. Aktiviteterna ska vara en del av kommunens löpande arbete.
- Kommunstyrelsen säkerställer att kommunens samtliga förvaltningar samordnar sina självmordspreventiva insatser.
- Riktlinjer och rutiner för självmordsprevention och agerande i situationen efter självmord tas fram till kommunens samtliga verksamheter. Det är en förutsättning för att kommunens handlingsplan ska kunna genomföras med tillräcklig kraft.
– Självmorden utgör ett enormt folkhälsoproblem och den pågående coronapandemin gör situationen än mer kritisk. Lokala handlingsplaner är en helt nödvändig förutsättning för att 1 600 människor årligen i vårt land inte ska hamna i ett sådant lidande att de tar sina liv, säger Rickard Bracken.
Här kan man se Suicide Zero-kartan, som visar var Suicide Zeros volontärer finns och var de skickat in medborgarförslag med uppmaning att kommunen ska anta handlingsplan för att förebygga självmord. Grönfärgade ytor anger kommuner som uppger att de har en politiskt antagen och kommunövergripande handlingsplan. Här kan man även ladda ner filen "Stödmaterial för kommunernas handlingsarbete", där förhoppningen är att materialet ska vara till nytta i arbetet med att ta fram handlingsplaner på kommunal nivå för att förebygga självmord.
Pressbild:
Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero. Foto: Suicide Zero
https://www.mynewsdesk.com/se/suicidezero/images/rickard-bracken-foto-suicide-zero-beskuren-2153740
233 av landets 290 kommuner saknar handlingsplan för att förebygga självmord. Foto: Cicci Jonsson
https://www.mynewsdesk.com/se/suicidezero/images/handlingsplaner-2155079
För mer information samt intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, press- och PR-ansvarig för Suicide Zero
caroline@suicidezero.se
0730-702500
Ämnen
Kategorier
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 600 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.