Gå direkt till innehåll
Suicidpreventiva dagen 10 september. Foto: Suicide Zero
Suicidpreventiva dagen 10 september. Foto: Suicide Zero

Pressmeddelande -

Suicidpreventiva dagen 10 september – aktiviteter runt om i landet

Den 10 september samlas människor över hela världen för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. I Stockholm genomför Suicide Zero en stor ljusmanifestation på Mariatorget, där man tänder 1 441 ljus, ett för varje person som tog sitt liv i Sverige under 2020. Även på många orter runt i landet anordnas aktiviteter - här kan ni se vad som händer lokalt hos er.

Den 10 september varje år infaller Suicidpreventiva dagen, en dag som instiftats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Under dagen anordnas konferenser, seminarier, ljuständningar och minnesstunder runt om i världen och Sverige.

Ljusmanifestation i Stockholm
I Stockholm genomför organisationen Suicide Zero en stor ljusmanifestation på Mariatorget där man tänder 1 441 ljus, ett för varje person som tog sitt liv i Sverige under 2020. Alla är välkomna att delta. Manifestationen livesänds även via Suicide Zeros sociala medier.

Ungefärliga tider:
19.00 Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken inleder. Ljuständningen börjar.
19.05 Annika Strandhäll, riksdagsledamot (s) och styrelseledamot i Suicide Zero talar.
19.10 Artisterna SYLVE och Janice framträder.
19.35 Programmet slut men ljuständningen fortsätter.
20.30 Manifestationen avslutas och ljusen släcks.

Aktiviteter i andra delar av Sverige
Även på många orter runt om i landet anordnas ljusmanifestationer, seminarier och aktiviteter för att uppmärksamma Suicidpreventiva dagen. Suicide Zeros hemsida uppdateras löpande med arrangemang - kika gärna vad som händer nära dig:
https://www.suicidezero.se/suicidpreventiva-dagen

Mer information och kontakt
Vill du veta mer om Suicidpreventiva dagen, aktiviteter runt om i landet och/eller Suicide Zeros arbete, kontakta pressansvarig Fredrika Fredmark, fredrika.fredmark@suicidezero.se, 076-8894125. Vi kan också hjälpa till att komma i kontakt med lokala volontärer och arrangörer.

Fakta om självmord i Sverige 2020

  • Under 2020 tog 1 441 personer sina liv i Sverige.
  • Män stod för två tredjedelar av dem som avled i självmord.
  • Det högsta självmordstalet fanns bland män 85 år eller äldre.
  • Bland unga personer (15–29 år), som har lägre risk än äldre att avlida till följd av sjukdom, stod suicid för 32 procent av alla dödsfall. 
  • Självmorden bland yngre ökar med ungefär 1% per år.

Källa: Socialstyrelsen/Dödsorsaksregistret

Ämnen

Kategorier


Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.

Kontakter

Victor Lundmark

Victor Lundmark

Presskontakt Presskontakt 073-5303149
Hanna Strindlund

Hanna Strindlund

Presskontakt Kommunikationschef 076-889 41 25

Relaterat innehåll

Risk för ökade självmord efter pandemin

Risk för ökade självmord efter pandemin

Socialstyrelsens siffror på dödsorsak under andra halvåret 2020 som presenterades idag visar att självmorden i samhället inte har ökat. Det kan verka positivt, men Suicide Zero menar att det inte är läge att ta ut något i förskott.
- Det är tyvärr för tidigt att andas ut. Det finns flera exempel som pekar på att självmord tillfälligt minskar under perioder då ett samhälle befinner sig i kris me

233 av landets 290 kommuner saknar handlingsplan för att förebygga självmord. Foto: Cicci Jonsson

233 av landets 290 kommuner saknar handlingsplan för att förebygga självmord

233 kommuner i Sverige saknar handlingsplan mot suicid. Kommunen har unika möjligheter att rädda liv - viktigare än man tidigare förstått eftersom man där kan förebygga självmord, exempelvis genom att arbeta med psykisk hälsa i skolan eller göra insatser för att bryta social isolering bland äldre. Nyckeln är utbildning om varningstecken och träning i att våga fråga om psykisk ohälsa.

Ljusmanifestation på Suicidpreventiva dagen. Foto: Suicide Zero

Nära hälften har känt någon som begått självmord

45 procent av befolkningen har personligen känt någon som begått självmord. Det visar en undersökning som Suicide Zero presenterar idag. En av många drabbade anhöriga är Annika Strandhäll, ny styrelseledamot i organisationen. Annika Strandhäll vill använda sina erfarenheter för att bidra till ett öppnare samtal om självmord och till att det förebyggande arbetet prioriteras upp.

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Suicide Zero.

Prata om självmord avgörande för att undvika ökning efter pandemin

Varannan svensk har någon i sin närhet som gjort självmordsförsök och drygt en av tio känner någon som just nu har självmordstankar. Ändå har bara sju procent det senaste året frågat någon annan om hen har tankar på att ta sitt liv. Det visar nya siffror från Suicide Zero, som vill få fler att prata om psykisk hälsa och självmordstankar för att motverka en befarad ökning efter pandemin.