Pressmeddelande -
Tio år efter att Mikael Ljungberg tog sitt liv - ny kampanj ska minska självmorden
Den 17 november är det tio år sedan OS-guldmedaljören Mikael Ljungberg tog sitt liv. Dagen markerar också starten för Suicide Zeros insamlingskampanj #hoppetförsuicidezero. Initiativtagare är organisationens ambassadör Mattias Sunneborn, som själv förlorat sin far i suicid. Genom att uppmana människor att göra ett stående längdhopp, runda upp längden på hoppet och donera summan till Suicide Zero hoppas han att insamlingen ska bidra till att antalet självmord minskar.
År 2013 tog 1606 svenskar sitt liv. De två senaste åren har självmorden ökat och i Sverige är i dag självmord den vanligaste dödsorsaken bland unga. Därför lanseras kampanjen som sätter fokus på att ge fler människor hopp om livet.
– När jag var 15 år tog min pappa sitt liv. Då visste vi inte hur vi kan förebygga självmord. Idag vet vi det. Vi måste börja se hur vanligt det är med självmord och sätta in de åtgärder som vi vet minskar självmorden, säger Mattias Sunneborn.
Mattias Sunneborn utmanar därför idrottare och allmänheten att göra ett stående längdhopp, avrunda uppåt till närmaste hundratal och donera summan till Suicide Zero via SMS eller Swish. Insamlingen kommer att möjliggöra Suicide Zeros fortsatta arbete.
– Självmorden kan minska och det radikalt. Men ska vi kunna påverka politiker och få ut budskapet om kampanjen behöver vi hjälp. Ensam är det svårt att påverka men tillsammans kan vi uträtta storverk och allmänhetens bidrag är av största vikt, säger Suicide Zeros ordförande Ludmilla Rosengren.
Målet med #hoppetförsuicidezero är att Suicide Zero under 2015 ska kunna åka på en Sverigeturné för att träffa lokalpolitiker och media. På turnén kommer organisationen att berätta hur statistiken ser ut på den aktuella orten och ge konkreta förslag på det politikerna bör göra för att minska självmorden. Suicide Zero vill bland annat se kriscenter med specifik inriktning på att följa upp de som försökt ta sitt liv samt stödja efterlevande efter ett självmord. Organisationen vill också att händelseanalyser ska bli obligatoriska när barn tar sitt liv och att det ska finnas en kurator per 275-400 elever. Kuratorerna ska också undervisa eleverna i evidensbaserad livskunskap.
– Jag uppmanar härmed alla att utmana mitt hopp på 150 cm genom att fotografera eller filma sina hopp och dela i sociala medier och samtidigt passa på att utmana sina vänner i #hoppetförsuicidezero. Tillsammans ger vi fler människor hopp om och hjälp till ett meningsfullt liv. Självmord angår oss alla, säger Ludmilla Rosengren.
För mer information
Kontakta Ludmilla Rosengren, ordförande för Suicide Zero: 070738 82 00.
Mattias Sunneborn, ambassadör för Suicide Zero: 073 524 02 80.
Donera till kampanjen
Donera till Suicide Zero genom att SMS:a HOPPET200 (eller valfri summa) till 72672. Eller använd Swish 123 245 0674.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Suicide Zero är en ideell organisation med 90-konto som arbetar för att radikalt minska självmorden. Totalt tog 1606 människor sina liv under 2013. Den ideella organisationens kraft behövs för att påverka politiker och allmänhet och visa på åtgärder som gör att självmorden kan minska. Några av Sveriges främsta suicidforskare stödjer Suicide Zeros arbete.