Pressmeddelande -
Toppidrottares hopp för att förebygga självmord
Martin Lidberg, Erica Johansson och Carolina och Patrik Klüft är toppidrottare som tillsammans med ett stort antal svenskar bidragit till Mattias Sunneborns och Suicide Zeros kampanj Hoppet. Detta för att väcka uppmärksamhet kring ett av våra största samhällsproblem som samtidigt är ett av våra minst prioriterade: självmord.
År 2013 tog drygt 1600 svenskar sitt liv. För andra året i rad ökar självmorden. Självmord är omgärdat av myter, tabun och okunskap och det har lett till att få på allvar har gjort något för att minska problemet. Men för att skapa uppmärksamhet kring frågan har den ideella organisationen Suicide Zero tillsammans med organisationens ambassadör, idrottaren Mattias Sunneborn, lanserat en kampanj: Hoppet (#hoppetförsuicidezero). En kampanj som börjar ta fart på sociala medier.
Hoppet går ut på att filma ett stående längdhopp. Längden avrundas upp till närmaste hundratal. Därefter sms:as Hoppet200 (eller Hoppet 300/400 beroende på längd) till 72 672. Sedan läggs filmen upp på sociala medier. Den som hoppat utmanar minst tre andra att göra detsamma. De insamlade medlen går direkt till Suicide Zeros arbete för att förebygga självmord.
– Syftet med kampajen är otroligt viktigt. Kan jag bidra till att förebygga självmord så är det självklart att ställa upp. Det var bara roligt att vara med, säger Martin Lidberg.
Martin Lidberg har i sin tur utmanat Fredrik Paulun, Thomas Biverstedt och Ove Rytter.
Det är inte bara idrottare som hoppat. Psykiatern Peder Björling hoppade iförd läkarrock. En brandkårsstation är på gång. Och även präster har utmanats.
– Vi vet i dag åtskilligt om hur självmorden kan minska. Men att rädda liv måste få kosta. Därför är det ett måste att politiker börjar satsa pengar på de åtgärder som vi vet minskar självmorden, säger Alfred Skogberg, vice ordförande i Suicide Zero.
Mattias Sunneborns far Gunnar tog sitt liv när Mattias var 15 år, en upplevelse som satt starka spår. Som ambassadör för Suicide Zero vill han bidra till att uppmärksamma problemet med självmord och hur det kan åtgärdas.
– Ett självmord sänder budskapet att samhället inte fanns där. Vi räckte inte till. Men det säger också att vi kan lära oss av det som hänt och göra allt vi kan så att det inte ska hända på nytt. Därför måste politiker öppna plånboken och starta kriscenter för de som försökt ta sitt liv och för att stötta efterlevande. Händelseanalyser måste genomföras, definitivt när barn tar sitt liv. Skolor måste också snabbare hitta sårbara och omedelbart erbjuda dem långsiktig hjälp, säger Mattias Sunneborn.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Suicide Zero är en ideell organisation med 90-konto som arbetar för att radikalt minska självmorden. Totalt tog 1606 människor sina liv under 2013. Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland unga och självmordsförsöken bland unga ökar. Den ideella organisationens kraft behövs för att påverka politiker och allmänhet och peka på åtgärder så att självmorden kan minska. Några av Sveriges främsta suicidforskare stödjer Suicide Zeros arbete.